Utveksler HMS-erfaring på kryss og tvers av bransjer

I over 10 år har Stangeland sett mot olje- og gassbransjen for å lære om helse, miljø og sikkerhet. Nettopp derfor er vi både glade og stolte når offshorebransjen denne gang kommer til oss for å se hvordan vi driver HMS-arbeid.

Det var Aker BP som ønsket å møte Stangelands HMS-folk for å se på områder for erfaringsoverføring mellom to bransjer som ved første øyekast kanskje ikke har så mye til felles.  

HMSKS avdelingen i Stangeland Maskin var vertskap for første samling, og partene er enige om at det er så mye interessant å utveksle erfaringer om at det blir et nytt møte, neste gang hos Aker BP.    

-Vi operer i ulike bransjer, men likevel driver begge selskap med blant annet løft, konstruksjoner og prosesser for ulykkesforebyggende arbeid. Derfor er det nyttig for oss å kalibrere perspektivene våre, sier Bjørn Ivar Amundsen som arbeider med HMS i Aker BP. Amundsen forteller at deres mål er å utvide perspektivene og hente inspirasjon fra en bransje som bokstavelig talt er jordnær.

Fra venstre Olav Silde (TS), Jan Erik Hidle, Rune K. Fauskanger, Tom-Rune Utheim (TS), Rune M. Johnsen, Tommy L. Berntsen, Christoffer Strøm, Bjarte Skulstad, Ståle Eikeland, Monica Helen Sirevåg (TS), Arvid Alsaker og Daniel Putian (TS). Foto: Bjørn-Ivar Amundsen

Flere likhetstrekk  

Kollega i Aker BP, Jan Erik Hidle er enig. Han trekker fram det han mener er likhetstrekk mellom de to virksomhetene.   

-Når alt kommer til alt handler HMS om kompetansen hos dem som utfører arbeidet, sier han. Og med kompetanse handler det ikke bare om å skifte den ventilen i et prosessanlegg offshore eller operere gravemaskinen ute på anlegg, men at de som er i førersetet og utfører enhver jobb – enten til havs eller på land – kjenner styresystemet til sikker jobbutførelse for den aktuelle jobben.   

Siden 2008 har Stangeland Maskin hatt som mål å bli best i bransjen på HMS. Mye godt arbeid er lagt ned siden den gang, og med mål om null skader og null ulykker har organisasjonen utviklet seg.   

I 2018 ble vi sertifisert i henholdsvis NS-EN ISO 14001:2015 og NS-EN 9001:2015. Dette er en dokumentasjon av at det er etablert systemer knyttet til drift, prosjektgjennomføring, ivaretakelse av ansatte og læring, som blir brukt, og som kontinuerlig utvikles videre. Dette gir oss konkurransefortrinn.

Nærheten til mennesker og en pragmatisk tilnærming til HMS arbeidet er tema begge selskap viser stor interesse for. Her med fra venstre Jan Erik Hidle, Olav Silde og Bjørn-Ivar Amundsen

Arbeidsglede viktig  

Olav Silde har vært HMS-KS leder siden 2008. Han kom fra stilling som Rig Manager for en boreplattform i Nordsjøen, og har tatt med seg mye nyttig kunnskap derfra. Silde bekrefter at mange bransjer ser mot olje- og gassnæringen for å lære om HMS og vurdere kvaliteten i sitt eget sikkerhetsarbeid.   

Sildes kolleger i Aker BP er begge en del av et operativ HMS-team bestående av ti personer i et større fagmiljø innen HMS. Til sammenligning består Stangeland Maskins avdeling av sju.   

-Det er kjekt å se at dere har bygget opp en hel avdeling med en genuin interesse for og fokus på HMS. Det viser at dere som selskap tar arbeidet med helse, miljø og sikkerhet seriøst og anerkjenner viktigheten av dette, sier Aker BPs Bjørn Ivar Amundsen. Ved siden av å være interessert i hvordan Stangeland Maskin balanserer mellom HMS-ledelse og krav opp mot utførende personell, syntes gjestene det var spennende å få et innblikk i en organisasjon med sterkt fokus på arbeidsglede.   

   

Praktisk forhold til HMS   

-Eierne våre er veldig opptatt av alle dem som utfører det fysiske arbeidet, og det betyr mye at alle digitale systemer og prosesser oppleves som nyttige og brukervennlige i arbeidsdagen. Eksempelvis skal det ved avviksrapportering være en lav terskel for å registrere hendelsen, og hele organisasjonen må ha tillitt til at ting blir tatt tak i på en skikkelig måte, sier Silde.     

-Ingen tvil. Stangeland Maskin ser ut til å ha et godt praktisk og operativt HMS-arbeid kombinert med data og analyse, oppsummerer Bjørn Ivar Amundsen etter besøket.   

Og det er kanskje her, i grenselandet mellom praktisk HMS-arbeid, analyse og konkrete tiltak satt ut i livet, at noe av suksessen ligger. For det nytter ikke å ha all verdens gode systemer om man ikke har evne og vilje til å bruke dem.   

Når Olav Silde og gjengen fra HMS-avdelingen på nyåret skal besøke Aker BP, er det beredskap og risikohåndtering som blir hovedtema.