Skaper kreativitet og trivsel for både små og store

I Q-markå barnehage lærer barna gjennom samhandling med andre. De driver forskning og rollelek, og er nysgjerrige sammen med like nysgjerrige, kreative voksne. En gruppe av barn har samlet seg for å fiske. Noen styrer sjørøverskuta, mens andre undersøker hvordan såpebobler oppfører seg i vinden. Det er full fart i Q-markå, som er lokalisert på Hundvåg i Stavanger og som ivaretar 83 små og 27 voksne.

På balansebanen får barna utfordre motorikken mens de beveger seg mot tunnelen i bakken eller skli-haugen. Under er hybrid gress.

Jeg har fått mange tilbud  på lekeapparat, men ingen jeg har vært i kontakt med har egentlig forstått hva jeg ville ha. Det sier  Trine Refvik, daglig leder i Q-markå FUS barnehage AS. Siden barnehagen var ny i 2006, har hun ledet den med en klar pedagogisk og kreativ visjon, inspirert av Reggio Emilias, den berømte barnehagepedagogen med en egen filosofi knyttet til kreativitet.

Helhetlig løsning

Trine  synes innemiljøet alltid har fungert, mens uteplassen liksom aldri ble helt ferdig. Etter anbefaling av Børesvingen barnehage, tok hun kontakt med anleggsgartneravdelingen i Stangeland Maskin.

-Barnehagen ønsket en helhetlig løsning som støtter opp under kreativitet og læring, sier Frank Møller. Anleggsgartneravdelingen
hos Stangeland Maskin har sammen med samarbeidspartner Elverdal utarbeidet konseptet for Q-markå. Fokus i løsningen er lek i
små og store grupper og på tvers av aldersgrupper, fokus på ro og fordypelse, utfordringer innen motorikk og stimulering av  sanser.

Etter at kontrakten med Stangeland ble inngått, har driftsleder Dag Morten Gundersen overtatt stafettpinnen fra Møller. Oppdraget sysselsetter fire mann i fire uker, og har en verdi på 1,3 million kroner.

Hundvåg er en landfast øy, og inspirert av sjøen finner vi sjørøverskute omgitt av bølger av sand. 

Slitesterkt material

Tema og farger er inspirert av natur og maritimt miljø. Tresortene eik, lerk og robina er gjengangere, og alt er ubehandlet for å bevare det naturtro  uttrykket. Trine forteller at ungene har fått mer ro, og hun observerer økt glede og samspill mellom barn og voksne. Det nye uterommet glir godt inn i den gamle delen av barnehagen som består av en hytte og en snekkerbod full av plank og trestammer som barna kan bearbeide.

-Mellom disse to husene er det lagt hybrid gress, sier Gundersen og peker i retning av lekehuset og snekkerboden. Han forteller
at det gjelder alt av gressmatter i hele barnehagen. Hybrid gress er kunstgress med hull som enten legges over naturgresset, eller
som legges samtidig som man sår nytt gress. Gressmatten blir mer slitesterk, og man unngår de store sørpehullene. Ved bruk av
hybrid gress, får du frem det fine med naturgress og styrken av kunstgress, en flott kombinasjon.
Når Trine får spørsmål om det er en sørpefri barnehage, ler hun og sier det er herlig å slippe sørpe på vegger og vindu, men litt sørpe vil de likevel ha til lek og moro.

Driftsleder Dag Morten Gundersen og styrer Trine Refvik foran plattingen som kan forestille kaien. Her kan man holde show, leke butikk eller forske på fisk og insekter.

Barnevennlige anleggsgartnere

Uterommet ble oppgradert mens  det var full aktivitet i barnehagen. Arbeidsområdet ble avsperret med byggegjerder for å ivareta sikkerheten til små «nysgjerrig-perer». Dag Morten forteller at alt anleggsarbeid innebærer en risiko, men at det tas forhåndsregler og etableres barrierer for å redusere og eliminere risikoene. HMS-avdelingen støttet og bidro til trygghet for alle parter.

Den første uken ble det en del anleggstrafikk da en del masse måtte byttes ut, og erstattes med bedre, drenerende masser. Bas
og maskinfører Andreas Tretzka og anleggsgartner Detlef Dombrowski utførte dette arbeidet. I tillegg ble
det lagt gummibelegg med fiskemønster, montert apparater og snekring av plattinger og skur.

Stangeland Maskin har spesialisert seg på gummibelegg. Fiskene svømmer i sjøen, mens barna kan “hoppe” i havet. Bak ser du ei huske som selv de minste kan gi fart på seg selv. Det gir også god ergonomi for de voksne.

Gundersen og Møller er begge enig om at oppdrag for barnehager er spennende og utfordrende. Her får anleggsgartneravdelingen benytte mange ulike  fagområder, i tillegg til å bolte seg i kreativiteten og ivareta god dialog med de ansatte og barna. Styrer Trine skryter av anleggsgartnernes gode humør.

-Mens de arbeider, tuller de litt med barna og svarer på alle de rare spørsmålene de får.

Før ombyggingen var barnehagen mer åpen, og bøler med barn sprang rundt. Nå er det mer møteplasser, barna samler seg og inkluderer flere i leken.

-Barna elsker det, og vi har fått mye for pengene, avslutter Trine.

På tusenbeinet kan mange vippe og balansere samtidig. På haugen kan man skli på det slitesterke hybridgresset eller rutsje.