Ved å kombinere virkeligheten med 3D-modeller, kan man stå hvor som helst på en byggeplass, eksempelvis sykehustomten på Ullandhaug, og sjekke på telefonen hvordan det vil se ut når eksempelvis rør eller bygg er på plass.
Første kunde i Rogaland
-Rune Osen er prosjektingeniør og med på å sikre at teknologien er oppdatert og funksjonell, sier Svenn- Rune Systad, leder for stikningsavdelingen i Stangeland Maskin. Osen og kollega Eivind Steinnes koordinerer alle aktiviteter tilknyttet digitale tegninger i verdens mest digitale prosjekt: SUS2023 (nytt sykehus i Stavanger). Erfaringen fra en 100 % digital byggeplass, gjorde at han så mulighetene i å investere i konseptet som går under navnet Trimle SiteVision.
-Da vi lanserte teknologien i september 2019 ble alle tjue tilgjengelige enheter solgt umiddelbart, og Stangeland Maskin var den første og eneste kunden vår i Rogaland, sier salgsingeniør Even Sellevoll i Norgeodesi som forhandler Trimble SiteVision. Sellevoll omtaler SiteVision som revolusjonerende på grunn av kombinasjonen 3D-modeller og virkeligheten, som på fagspråket heter AR (Augmented Reality).
Tegningene fortløpende i grøfta
Rune Osen er en solid fagmann, og det er lett å se at han blir entusiastisk av å fortelle om det nye verktøyet.
-Etter at tegningene er importert, er det bare til å ta verktøyet med ut i felt og begynne arbeidet, forteller han. Han har likevel identifisert et par forbedringer av softwaren som slik sett blir stadig bedre.
På byggeplassene finnes det gjerne mange lag med vann-og avløpsrør under og i bygninger. På tradisjonelle 2D-tegninger ser man gjerne ikke rør- og betongkonflikter før man er godt i gang med arbeidet.
-Nå identifiserer vi umiddelbart hvordan design og konstruksjon passer sammen, og hvordan de passer inn i omgivelsene. Det
gagner alle involverte parter på tid, kost og kvaliteten, forteller Osen.
Svenn-Rune Systad setter pris på at ansatte i Stangeland på tvers av avdelingene blir mest mulig selvstendige. Målet er at alle vet
hva de skal gjøre med å kombinere de digitale tegningene med virkeligheten.
-Det betyr at prosjektingeniørene frigjør tiden sin til annen verdiskapning i stedet for å bistå med tegninger, forklarer han og tror dette er starten på et paradigmeskifte for avdelingen sin.
Effektiv kommunikasjon sikrer leveransen
-Selvsagt er det ulike nivå på hvordan personer kan lese og forstå tegninger. Når vi kan bruke 3D-modeller satt inn i virkelige
omgivelser er det lettere å kommunisere både internt, med byggherre, entreprenører og andre interessenter som eksempelvis presse og publikum. Dette sier prosjektingeniør Eivind Steinnes. Han forklarer at jo lettere alle parter bokstavelig talt ser bildet, desto mer vinner man i forhold til tid, kostnad og kvalitet.
Det fikk Osen, Steinnes og resten av prosjektteamet på SUS2023 erfare da alle personlige møter ble kansellert i forbindelse med koronakrisen.
-Vi deler bare telefonskjermen via Teams, så kan hvem som helst sitte på kontoret sitt og se det samme som vi ser, på samme måte som om alle hadde vært sammen ute på byggeplass. Ingen behov for reise gjør løsningen faktisk miljøvennlig også, avslutter Steinnes