– Det er helt vilt! Vi klarer å utføre dokumentasjonsarbeid raskere enn noen gang og nøyaktigheten er meget god., sier Øyvind Knutsen med stor entusiasme.
Øyvind Knutsen er del av Stangeland Maskin sitt stikningsteam som består av åtte droneoperatører. Droneoperatørene er flittig brukt i de fleste store prosjekt. Akkurat nå jobber Knutsen på SUS2023 prosjektet, som er et av mange prosjekter som krever regelmessig bruk av droner.
–Ved prosjekt oppstart tar vi en oppmåling med drone for å få en nøyaktig innmåling av terrenget i prosjektområdet. I løpet av prosjektperioden tar vi ukentlig eller månedlig målinger av samme område. På den måten sikrer vi et «levende» bilde av for eksempel grunnarbeidet vi utfører på prosjektet. Vi får dokumentert fremdrift og faktisk utført arbeid på en oversiktlig måte. Data innhentet fra dronen er også med på å forsere ferdigstillingen av «As Built» tegninger og målebrev, sier Knutsen.
Den gang da vi startet med droner brukte vi først og fremst geodata fra drone til innmåling og dokumentasjon av varelager av grus, pukk og singel. Leder for stikningsavdelingen, Svenn Rune Systad, forteller at i dag blir dronebildene brukt til en rekke formål i løpet av prosjektperioden.
– Vi har vært borti tilfeller hvor det har vært uenigheter rundt hva som faktisk har blitt utført, og da har det vært veldig greit å kunne finne frem dronefoto som viser akkurat hva som har blitt utført, sier Systad.
– Selv om vi snakker om flyfoto er fotograferingen bare del av jobben vi gjør med drone. Du kan ikke sammenligne det vi gjør med hva en privatperson med en hobbydrone gjør. Vi tar i tillegg avanserte innmålinger som gir en nøyaktig oppmåling og profilering av eksisterende terreng som kan mates inn i byggherrens 3D modell, sier Systad.
Med dronen fotograferer Stangeland Maskin området med overlappende bilder og behandler disse med digital fotogrammetri. Bildene blir så georeferert og bearbeidet til en punktsky.
– Vi etterbehandler bildene og rydder vi bort uønskede objekter og «støy» som bygninger, maskiner, busker og trær for å få frem bakkepunktene. Resultatet blir en utmerket terrengmodell og flotte informative bilder over området, sier Systad.
Systad forklarer videre at dronene brukes for det meste på egne prosjekter innad i Stangeland Maskin men at vi også tilbyr tjenesten til eksterne selskaper, da oftest prosjekterende selskaper eller selskaper som har store lagerbeholdninger som pukkverk, avfallsstasjoner eller lignende.
– Før vi hadde droner måtte vi opp på topper og på andre ufremkommelige steder for å måle. Se for deg å klatre opp på en søppelhaug for å måle hvor mye søppel det er på fyllingen. Det er definitivt bedre å stå på en grei avstand å kjøre dronen over søppelhaugen i stedet for å stå mitt i søppelhaugen, sier drone operatør Jon Erling Aasen med et smil.
Dronene kan trygt og effektivt gjøre den samme jobben som tradisjonelt landmålingsutstyr. Spesielt aktuelt er det på utfordrende steder med fjellskjæring og bratte skråninger, der effektiviteten og sikkerheten økes ved bruk av drone. For et selskap som setter sikkerheten til sine ansatte høyt, er dette en stor fordel.
Stangeland Maskin har opparbeidet seg smarte løsninger på etterarbeid og prosessering av data som gjør at vi behandler data raskere, med mer detaljer og mindre feil. Prosjektingeniør Kristjan Eriksson har hovedansvar for å innhente og prosessere data som droneoperatørene innhenter fra de ulike anleggsprosjektene. Med data fra åtte droneoperatører kan det til tider bli svært hektisk.
– I tillegg til at vi har høy kompetanse på prosessering av data er Stangeland Maskin godkjent droneoperatør med sertifikat innen kategori RO3, som er den høyeste godkjenning man kan oppnå etter dagens regelverk, sier Systad.
Stangeland har tre droneoperatører med denne sertifiseringen, som er den mest dekkende sertifiseringen man kan oppnå under dagens regelverk. Organisasjoner som opererer drone under RO3 krever at operativ leder har RO3 sertifikat. Operativ leder må sette seg inn i alle reglene og faktorene som er av betydning når man skal operere R03. Det kan være sikkerhet, luftrom, kommunikasjon, signaltetthet, annen relevant informasjon innen luftfart, og lokale luftromsbegrensninger med mer.