En åpen kontordør og alltid velkommen innom på en prat. Gjennom over 10.000 arbeidsdager i Stangeland har Sigurd daglig hatt et jevnt sig av folk, ansatte og leverandører, som lurte på noe, som stod fast eller hadde behov for å tenke smart. Helt til siste dag i arbeidslivet, fredag 31. mai i år.
Mekanikeren, sveiseren, lederen, verksmesteren og nå sist innkjøperen har bidratt til en løsning
på det meste. Sigurd har kombinert kunnskap og erfaring, og kanskje enda viktigere: Han har omsatt ting i praksis.
Derfor har telefonen også ringt mye. Flere linjer og «..bare vent litt» i stedet for å ikke svare, har vært Sigurd i et nøtteskall. PC, telefon og ny teknologi til tross, det er de personlige relasjonene han har vært opptatt av. Han kjenner mennesker over hele verden, og har reist på anleggsmesser både hjemme og ute. Er produktet og teknologien god nok og løsningen rett for Stangeland, kunne handelen liker gjerne gjøres i München i Tyskland som Shanghai i Kina.
På plass uansett tid på døgnet
Bak enhver suksessrik mann, står en kvinne. Bak enhver suksessrik entreprenør, står ofte en mann som Sigurd. Gjennom den 45 år lange yrkeskarrieren har han vært på plass i ferier, helger, på dag og natt for å sikre at maskiner og utstyr er klar til drift når uthvilte anleggsarbeidere kommer på jobb om morgenen.
Historien om Sigurd starter lenge før hans tid i Stangeland. Familien
driver gard på Stokka i Sandnes, hvor han er yngst av tre brødre. Han er ikke mer enn 13 år da tragedien rammer, og han må ta ansvar langt ut over det som er vanlig for en på hans alder. Mor, far og lille Sigurd er på vei til mormor for å spise middag. Det er 1. juledag, og alle hjerter gleder seg. Helt til familiens bil kolliderer med en lastebil. Mor mister livet, og far blir alvorlig skadd. Sigurd og hans to eldre brødre overtar driften av den 250 store garden med melkekyr og svin. Idet Sigurd er 15 og brødrene er i militæret, setter han egen skolegang på hold for å drive garden alene. Han bare bestemmer seg: Dette skal han klare.
Det var mange tabuer på den tiden. Å gi uttrykk for sorg, er ett av dem. Sigurd som selv ble hardt skadet i ulykken ble liggende på sykehuset i ei uke, og det var ingen som turte å spørre hvordan det gikk med han og sorgen over mor. Det skulle gå mange år før Sigurd kunne bearbeide egne følelser i forhold til familiens tragedie. Julaften hvert år besøker han mors grav sammen med sine to barn. Det året sønnen er 19 år, og datteren er 14 år mange, mange år etter at han mistet moren, klarer Sigurd omsider å gråte og
bearbeide sorgen.
-Da jeg klarte å gråte over mor sammen med familien min, løsnet det for meg. Det var en god dag, sier han i dag.
Hos TS fra 1974
Etter yrkesskolen utdannet Sigurd seg på bilmekanikerlinjen og innen jern og metaller. De første arbeidsårene etter utdannelsen
jobbet han som reparatør i støperiet hos Sandnes Aducerverk som produserte rør- og bildeler. I 1974, i en alder av 26, takker han ja til en jobb som mekaniker i T. Stangeland Maskin.
-Den gang holdt vi til i en gammel brakke i Solakrossen, uten vann og varme. Jeg lærte meg å ta toalettbesøkene hjemme
utenom arbeidstid, ler Sigurd før han slår fast at det uansett ikke var tid til å gå på do i arbeidstiden.
Fasilitetene har heldigvis blitt bedre med årene, og Sigurd har vokst sammen med Stangeland, både som bedrift og familie. Spesielt nevner Sigurd samarbeidet med Reidun Stangeland, mor til Olav Stangeland. De har vært et godt team på jobb i alle år.
På nabogården hjemme på Stokka kom det jevnlig ei søt jente fra Årdal på besøk. Det var Anne Marie som var på besøk hos mormor. Hun og Sigurd giftet seg i 1968, og fikk en sønn og en datter. Ungene vokste opp på Håbet i Sandnes. Nå har Anne Marie og han flyttet i leilighet, og nyter utsikten over Skårliå, fortsatt i Sandnes.
Anne Marie og Sigurd er tydelig stolte av barna sine, og bruker mye tid sammen med åtte barnebarn i alderen 7-16 år.
-Vi er heldige, sier han, og nettopp det uttrykket har fått ny betydning for den tidligere verksmesteren som nylig fikk vite at han etter 6 måneders stråling og cellegift, er kreftfri. Sigurd fikk påvist kreft i lungene samme dag som han ble pensjonist. Mens gode kolleger hadde pyntet med hvit duk og serverte smørbrød, valgte Sigurd å ikke si et ord til noen.
-Jeg ville det skulle være en fin siste arbeidsdag, minnes han.
Gode kolleger, mye støtte
Det er Anne Marie som gjennom alle årene har holdt fortet hjemme. Hun har vært en god støtte for mannen som har hatt lange dager med å skru på maskiner og sveise på skuffer.
-Det har nok vært stritt for henne til tider, innrømmer Sigurd som i perioder har jobbet døgndrift. Utstyret måtte være klart, og det ble en del netter. Telefonen til Sigurd ringer.
-Javel, Sigurd, høres i andre enden. Det er Oddmund, smed og i dag sjef for alt sveisearbeidet som gjøres i Stangeland. De to drøfter løsninger på hva som er de beste valgene for en sveisejobb Oddmund skal gjøre. De prater om valg av materialtype og hvordan det er mulig å få minst mulig svinn i produksjonen. Sigurd liker å prate med Oddmund. Etter at samtalen er avsluttet, forteller han om et nært vennskap med Oddmund. De har hatt mye lått og løye sammen. Men også omsorgen som er vist nå mens han var syk. Det er mange som har ringt, og det har varmet Sigurd. Han er takknemlig overfor hver og en som har brydd seg.
Tilbake til Stangeland igjen, hvor mekanikeren og sveiseren Sigurd allerede etter ett år i bedriften ble forfremmet til formann. I 1993 ble han verksmester, og driftet verksted og servicebiler alene frem til 2007. Da gikk han over til å rendyrke stillingen
sin som innkjøper. I takt med veksten fikk han stadig større ansvar, og selv om det har vært tøffe tak og travelt, har arbeidsgleden alltid vært der.
-Det har vært jilt. Trygve, Olav og Tommy har alltid vært flinke til å delegere ansvar, og jeg har hatt full tillit, forteller Sigurd.
Alltid på jakt etter nye og bedre løsninger
Og tilliten har vært fortjent, langt utover Stangeland. For Sigurd har brydd seg om både bransje, leverandører og kunder. Han var
eksempelvis en viktig bidragsyter til Kverneland fabrikkers innovasjon på 1980-tallet da bedriften lanserte påboltede gravetenner til graveskuffene. Den gang ble Sigurd, Klepp Mek og Gjerstad mek en del av en arbeidsgruppe. Kverneland hadde nemlig en idé: Var det mulig å ta plogkonseptet fra jordbruket og produsere en løsning for graveskuffer? Det var høy aktivitet på dyrking av mark, og markedet trengte bedre løsninger for nybrottsarbeidet i tøffe forhold på Jæren. Det var starten på vendbare, boltede tenner støpt og herdet på Kverneland. I dag, nærmere 40 år senere, produseres de samme tennene og ser identiske ut.
Eksempelet er typisk Sigurd. Han er ekstremt interessert i å alltid forbedre løsningene og jakte på nye produkter som effektiviserer, ser viktigheten av gode leverandører og relasjoner. I samme tidsperiode bygget Sigurd og gjengen på verkstedet Stangelands første steinknuser. Den var en ombygget gravemaskin, og ble brukt da Rennfast ble bygget.
Gamle TS-nytt forteller at Sigurd var en aktiv bidragsyter, og hadde fast spalte i de 100 første utgivelsene under tittelen «For egen regning». Når han blir spurt om bakgrunnen for tittelen, forklarer han «da måtte jeg stå for det selv». Denne blå tråden av profilen Sigurd går igjen; en pådriver, et rivjern, firmaets mann. Når han prater om egne verdier, er det som om han prater om firmaet.
God form har betydd mye
Sigurd har alltid vært i god form. Da sønnen løp orienteringsløp, ble han likegodt med. Bedre det, enn å stå på sidelinjen og ikke gjøre noe, sier den spreke 71-åringen som også har flere halvmaraton på merittlista, med bestetid på 1:37. For å tømme hodet etter lange dager på jobb tok han seg ofte en løpetur, gjerne i lag med TS-gründer Trygve Stangeland. I over 20 år har han sammen med en vennegjeng møttes ukentlig for å gå tur. I feriene valgte familien å gå tur i fjellet.
Målbevissthet, gjennomføringsevne, god form og aktive dager har ikke vært uten betydning. Det har bidratt til at han taklet kreftdiagnosen godt, mener han selv.
I dag er Anne Marie og Sigurd ofte på hytta på Ogna. I snekkerboden har han dreiebenk og produserer boller og fat. Det blir mange turer også på Ogna, både langs sjøen og på golfbanen hvor han er aktiv.
Spør du folk rundt ham om hva som er typisk ved Sigurd, vil det å ta ansvar trolig være svaret. Og det begrenses ikke bare til familien og ham selv, men er like aktuelt for kolleger, leverandører og kunder, og for bransjen.
Det er slik han er. Det er det som har gjort Sigurd Stokka til en kjernekar.